Честито! Плащаме стара вода на нови цени заради пропуснат отчет. КЕВР

...
Честито! Плащаме стара вода на нови цени заради пропуснат отчет. КЕВР
Коментари Харесай

Честито! Плащаме стара вода на нови цени


Честито! Плащаме остаряла вода на нови цени поради пропуснат доклад. КЕВР да ревизира правилни ли са сметките на ВиК-та, упорстват потребителските организации.
Потребители могат да бъдат
неприятно сюрпризирани със сметки за вода за предходни месеци, само че таксувана по нови цени, за това алармираха неправителствени организации. Поводът е, че в 14 области в страната цената на живителната течност скочи от 1 януари,
само че не е очакван ексклузивен доклад
от ВиК сдруженията. Данните обаче могат да бъдат снети от семействата и подадени на регионалното сдружение.

От потребителските организации упорстват Комисията за енергийно и водно контролиране да ревизира дали
ВиК сдруженията са отчели
уредите на семействата и общите водомери в постройката през декември и по-късно през януари и по какъв начин са отразени другите цени в сметките на хората.

Читател на „ Телеграф “ алармира, че инкасатор  посетил  и отчел уредите в жилищна постройка в Банско  през първата седмица на януари тази година след пропуснати четири месеца. За последно показанията на водомерите били снети през август.  На въпрос на потребителя към инкасатора дали ще има две фактури поради смяна на цената от 1 януари, служителят дал отговор, че фактурата ще бъде една.  Потребителят е в неразбиране по какъв начин ще му бъдат таксувани кубиците по по-ниската или по-високата цена. Инкасаторът се оправдал с липса на време и на задоволително чиновници, които постоянно да посещават за доклад жилищните и други здания в курортното градче. Подобен проблем с неотчетени количества вода и начисляване на остарели кубици по нова по-висока цена може да има в курортите по морето.

Проверка на „ Телеграф “ сподели, че на уеб страницата на множеството от ВиК сдруженията е публикувана  новата цена от 1 януари 2023 г.  на услугите – доставка на питейна вода, отклоняване на отпадъчна  вода и филтриране, където го има.  Дадена е и възможност  на  потребителите за самоотчет  на водомерите и изпращане на показанията по вайбър, електронен адрес или по телефона, както при ВиК Монтана, Ямбол, Смолян и други. Но на електронните страници на никое място не е категорично посочено, че в селищата с поскъпнала вода да създадат самоотчет. Припомняме, че в Смолян кубикът  поскъпна  най-вече с 24,5% от  3,71 лева.  до 4,62 лева В Стара Загора цената на водата е с 11,7 на 100 по-висока и към този момент е 4,60 лева/куб. м. В Русе повишаването е с 15,3%  до 4,43 лв/куб.м. В Ямбол цената на водата скочи с 12,2%, в Монтана с 11,3%. В Силистра ВиК услугите са поскъпнали с  5,9%, само че кубикът към този момент са заплаща по 5,321 лв..
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР